Bor és szóda különböző arányban csak ennyi. De mi kell ahhoz, hogy ma fröccsözni tudjunk? Kellet hozzá egy magyar feltaláló Jedlik Ányos. A fáma szerint 1842 őszén Fáy András fóti présházában mutatta be a világ első szódás üvegét és készítette el az első fröccsöt is, amit Jedlik spriccernek nevezett el. Vörösmartynak, aki szintén a vendégek között volt nem tettszett a német név és helyette találta ki a fröccs szót. A Fóti dal című költeményében meg is említi a szódával higított bort: „Fölfelé megy borban a gyöngy” Hát így indult útjára ez a sajátosan magyar ital.
A fröccshöz nemcsak a szódavíz előállítását kellett felfedeznie, hanem természetesen fel kellett találni egy olyan üveget is, amelyből a szódavizet ki lehet fröccsenteni és a mennyiségével enyhíteni a bor erősségét.
A fröccs egy nagyon élvezetes ital, ráadásul 2013 óta hungarikum. Az viszont tény, hogy nem minden bor alkalmas fröccsnek. Én a könnyű száraz borokat ajánlom fröccsnek, legyen az fehér, rozé vagy egy jó siller. A webáruházban megjelöltem azokat a borokat melyekből igazán jó fröccs készíthető, keress rá. De most már itt az ideje, hogy megnézzük mennyi a bor és mennyi a szóda a különböző fröccsökben, íme néhány keverési arány:
Kisfröccs: Egy deci borhoz, egy deci szóda jár. József Attila füttynek nevezte, mert egy füttyre meg lehet inni. l dl bor + l dl szódavíz.
Nagyfröccs: A fröccsfajták legismertebbike, spriccer. Kettő, azaz kettő deci borhoz egy deci szódát töltenek. Móra Ferenc nevezte el „húzás”-nak, „ide a gallér mögé”. 2 dl bor + 1 dl szódavíz.
Hosszúlépés: Lehetne vicenagyfröccs is, ugyanis egy deci bort két deci szódával hígítanak. 1 dl bor + 2 dl szódavíz.
Házmester: Három deci bor két deci szódával. Tehát nem ez a nagyfröccs. 3 dl bor + 2 dl szódavíz.
Viceházmester: Megfordulnak az arányok: két deci bor, három deci szóda.2 dl bor + 3 dl szódavíz.
Háziúr: (nagyházmester) 4 dl bor + 1 dl szódavíz.
Krúdy fröccs: A fröccsfajták legextrémebbje, kilenc deci borhoz mindössze egy deci szódát spriccel a pultos. Krúdy ezzel csupán „megviccelte” a bort. 9 dl bor + 1 dl szódavíz.
A fröccs jótékony hatása
Nem terheli a gyomrunkat. Savanykás íze miatt a nyári melegben ideális frissítő ital, mivel enyhe az alkoholtartalma, ezért lényegesen enyhébb hatással rendelkezik, mintha tisztán innánk a bort. A folyamatos hidratálás miatt nem lesz fejfájásunk másnap.
Egészségetekre!
Borbaráti üdvözlettel:
Szalai Attila
szőlész-borász
A rendeléseket a megrendeles@csakajobor.hu címre várjuk.